torstai 4. joulukuuta 2014

HERÄNNÄISJOHTAJAT OIKEUSSALISSA SUOMESSA NK. MALMBERG, JONAS LAGUS JA PAAV0 RUOTSALAINEN , F.Y HEDBERG JA 80

KUIN KUVAUS NYKYAJASTA! EI
Mitään UUTTA Auringon alla! MIEHET, KUN KIPPAA VÄKEVIÄ SANOVAT, OTETAAN Pohjanmaan kautta!



 Kirkollisessa Elämässä vallitsi valistusajalta peräisin oleva suuntaus, joka painotti uskonnossa hyvettä ja järjenmukaisuutta. Pappiloitten elämä keskittyi seurusteluun säätyläisten kanssa. Huvittelulla väkijuomien käyttöineen oli: seurustelussa huomattava sija. Papin tehtäväksi nähtiin "kerätä kaikki voimansa Ihmiskunnan korkeimpien tarkoituksien, valistuksen ja siveellisyyden hyväksi".


Pohjanmaalla USKONASIATKIN OTETAAN Pohjanmaan kautta! MIEHEEN ON TULLUT Silloin VÄKEVÄMPI!

PISTÄN NYT MERKILLE JUMALALLISEN asian Jumala HERÄTTI 2-3 PROFEETTAA TAI USEAMMAN Suomeen! Varmasti Nytkin tarvitaan, parempi  enemmän! Entä muuta? Pistin MERKILLE ajankohta oli sama!

Paavo Ruotsalaisesta tuli herännäisliikkeen johtohahmo Suomessa. Han matkusteli Ympäri Suomea tapaamassa Liikkeen muita hahmoja, kuten Pohjalaisia ​​pastoreita Jonas Lagusta ja Niilo Kustaa Malmbergia. On arvioitu, että Hän kaikkiaan kulki matkoillaan noin 30-40 000 kilometriä - suuren osan siitä jalan. Liikkeen leviäminen huolestutti valtion viranomaisia ​​ja kirkonmiehiä ja 1838-1839 Ruotsalainen joutuikin oikeuteen 

Kunnon papit ovat ENNENKIN KULKENEET vastatuuleen JA OIKEUSSALIEN Kautta! Sekä MENETTÄNEET VIRKANSA!

Viimeinen oikeudenkäyntipäivä OLI Heinäkuun 30. 1839. Kaikki syytetyt Papit olivat läsnä tuossa historiallisessa istunnossa, kaava lähes 80 ihmistä oli syytettynä siitä , että  olivat lukeneet ja laulaneet Yhdessä Jumalan Sanaa ja, että heillä oli muutamia säästölippaita lähetystyötä varten.


Kun syytetyt astuivat ulos käräjätalosta kalajoen kirkolla, saivat  havaita, että käräjätalon pihalle oli kokoontunut suuri joukko heränneitä, mutta myös muuta väkeä.  Varsin erikoinen tunnelma vallitsi tuona hetkenä:  Päivän oli satanut mutta illaksi oli taivas kirkastunut.  Hiljaisuuden vallitessa astuivat syytetyt ulos, Sille he tiesivät ja tunsivat tulevansa tuomituiksi ja että tuomiot eivät tulisi olemaan aivan pienet.  Tunnelma oli erittäin voimakas, ja yhtäkkiä puhkesi hiljaisuus virteen "Jumala ompi linnamme".  Sekä syytetyt, että pihalle kokoontuneet ystävät sen virittivät kuin yhdestä suusta, eikä kukaan häirinnyt tuota veisuuta.  Kun virsi oli loppunut polvistui Paavo Ruotsalaisen pihanurmikolle ja alkoi suureen ääneen ylistää Jumalan armoa, ja hänen mukanaan polvistui koko väkijoukko.

Papit viralta
2.9.1839 sitten julistettiin sakot ja tuomiot.  Papit - heidän muassaan Lagus - pantiin viralta puoleksi vuodeksi kukin.  Lisäksi heitä ja heidän kannattajiaan sakotettiin, kaikkiaan 64 henkilöä.  Heidän maksettavakseen määrätty sakko oli yhteensä 4546 ruplaa 60 kopekkaa.


Vapaa-aika

Laguksen ja muiden pappien pakollinen vapaa-aika eli puolen vuoden viraltapano alkoi vasta vuoden 1842 Alusta.  Helmikuussa tekivät Lagus, Malmberg ja Durchman matkan joka ensiksi suuntautui Nilsiään.  Hän saapuivat iltamyöhällä Paavo Ruotsalaisen kotiin.
- Mitäs mustalaisia ​​sieltä Tulee?  kysyi Ukko-Paavo.
- Ei niinkään mustalaisia, viralta pantuja pappeja turhaan, vastasivat toiset.
- No se on vielä pahempi Kuin mustalaiset, mutta kyllä ​​kai teille pitää yökortteeri antaa, vastasi isäntä.
Voimme hyvin kuvitella että tapaaminen oli sydämellinen ja yhdessäolo muodostui rikkaaksi.  Laguksen mukana tällä matkalla oli myös sitten niin tunnettu Nivalainen herännäisjohtaja Niskanen. Matka, jonka varrella pidettiin runsaasti seuroja, suuntautui sitten Hiidensalmelle ja Pyhäjärvelle, josta palattiin Ylivieskaan, osa matkalaisista palasi Etelä-Pohjanmaan kautta . 

Sairautta ja surua, Uusia suunnitelmia

Jo Kalajoen käräjien aikana Lagus oli pahasti sairas. Hän yritti taistella kihtiä vastaan ​​mm.  nälkäkuurin avulla - ja tuli tietysti yhä heikommaksi.  - Heinäkuussa 1838 kuoli Alba, -status avioliiton ensimmäinen lapsi, vähän myöhemmin kuolivat toinen ja kolmas, heistä jäi eloon turhaan kolme tytärtä.  Mutta Laguksen perheessä oli: myös otto- ja kasvattilapsia, mm.  Alavieskassa kuolleen Henrik Piponiuksen 5 lasta.  Lisäksi hän rahoitti useitten nuorten opintoja yliopistokaupungeissa.


? Kysymys MITEN VOI KEVYT KENKÄISESTÄ, TULLA PIRUNKIN
PELKÄÄMÄ! TÄSSÄ näkijän kertomaa kansan suusta...


Keskipohjanmaa 24.12.1970
Herätysliikkeiden vaiheita maassamme Kalajokilaakson herätysjohtaja Jonas Lagus
Ylivieskan kappalaisesta, herännäisjohtaja Jonas Laguksesta on jäänyt kansan suuhun seuraava legenda:
Oli papinvaali Ylivieskan kappelissa v. 1828. kirkossa istui kansaa vaikka kuinka paljon, heidän joukossaan myös Kortteen-Pitkä, joka oli näkijä . Niinpä Kortteen Pitkä saikin Nähdä, Miten vaalin alkaessa kirkkoon saapui MYÖS piru ja ripusti suuren hevosentaljan kirkonseinälle . Aina KUN Joku muista pappisehdokkaista sai äänen, veti piru viivan seinällä olevalle taljalle, mutta joka kerta KUN Jonas Lagus, Vöyrin apupappi sai äänen, piru irvisti . Kun Vaali oli ehtinyt niin pitkälle, että saatettiin päätellä Jonas Laguksen tulleen valituksi, repäisi piru hevosentaljan kirkonseinältä niin että suuri Romina kuului - ja Sen Kuuli KOKO kirkkokansa. Mutta turhaan Kortteen-Pitkä tiesi, mistä se johtui.
Selvääkin selvempää, Mitä This Legenda meinaa: että Ylivieska oli saanut kappalaisen, jota piru ei rakastanut.

MUTTA MITEN VOISI TULLA NÄIN Pirun VIHAAMAKSI, KUN

ALKAA PAPIKSI ILMAN JUMALAN LAPSEKSI TULOA! KEVYTMIELISENÄ, KULTTUURIENTOJA YMS Enemmän KUIN JUMALAA RAKASTAVANA

Jonas Laguksen Ensimmäinen Paikka OLI ruotsalaisella Pohjanmaalla Vöyrissä, missä hän toimi apulaispappina. Poika, joka Ilman kutsumusta oli ryhtynyt papiksi, 

 romantiikka eli silloin parasta kukoistuskauttaan ja nuori kaunotieteiden ylioppilas heittäytyi ajan virtauksiin Mukaan koko sydämestään. Hän ryhtyi tutkimaan klassillista, mutta myös uudempaa kirjallisuutta, niinpä saksalainen ja ranskalainen kirjallisuus, erikoisesti Madame de Stael, olivat hänelle läheisiä, tiedetäänpä hänen lukeneen myös englantia. Ruotsinmaalainen Kirjallinen suunta futuristit oli silloin muodissa, ja Jonas Laguksen tiedetään mm. kirjoitelleen heidän lehteensä runoja.
Muutamien, onnellisten ja huolettomien opiskeluvuosien jälkeen tapahtui Hänen elämässään erittäin merkittävä käänne. Jonas Lagus oli Laihialla, jonne hänen vanhempansa olivat muuttaneet, kesälomalta kotipappilassa, kun hänen isänsä yhtäkkiä Kuoli. Isän kuoleman aiheuttaman katkeran surun lisäksi tulivat arjen toimeentulohuolet.
NÄIN VOI KIRKONKIRJATKIN HEITTÄÄ PARI VUOTTA!
Arkkipiispa Tengström oli näet ollut isä-Laguksen hyvä ystävä eikä varmaankaan katsonut menetelleensä sopimattomasti lisätessään Jonakselle ikävuosia pari kappaletta - laillisiin kirjoihin tuli hänen syntymävuodekseen niin ollen 1796.
Jonas Laguksen ensimmäinen paikka oli ruotsalaisella pohjanmaalla Vöyrissä, missä hän toimi apulaispappina. Poika, joka Ilman kutsumusta oli ryhtynyt papiksi, selvisi hyvien puhelahjojensa ansiosta tehtävästä ja sai kohta paljon ystäviä . Hän oli innokas kirjeenkirjoittaja, ja nämä hänen säilyneet kirjeensä antavat hyvin elävän kuvan-nuoresta miehestä, joka tunsi menettäneensä paljon lähdettyään Turusta, ja jolle kirjallisuus ja estetiikka, valloitukset pitäjän säätyläisväestön keskuudessa olivat hyvin keskeisiä asioita. Erityisen mielenkiintoinen on eräs v. 1826 Kirjoitettu kirje hänen ystävälleen Frans Mikael Toppeliukselle, joka silloin toimi armonvuodensaarnaajana Sievissä Johan Åkerlundin Jälkeen. Lagus kirjoittaa mm: "olisipa hauska tietää, miten saat iltasi menemään siellä, sillä tuskinpa työ riittää päivän kaikiksi tunneiksi. Kesällähän se, mutta kun syksy tulee - silloin ovat hyvät neuvot tarpeen. Jos minä olisin Sievissä, ilahduttaisin sydäntäni eräillä koomisilla asioilla - mielikuvituksissani. Asettaisin ensinnäkin rinnakkain kaksi olentoa, madame de Staelin ja täti Åkerlundin. Tämä voi aluksi näyttää kummalliselta, mutta odotahan.

Mutta on ilmeistä, että hän kuitenkin puhujalahjojensa ja suuren lukeneisuutensa sekä avoimen, iloisen, seurallisen luonteensa, samalla kertaa rehellisen ja kunnioitusta herättävän olemuksensa kautta saavutti Sekä kuulijainsa että toveriensa rakkauden ja Luottamuksen. Ja kun, hän työssään yhä enemmän ja enemmän tuli tekemisiin Jumalan Sanan kanssa, alkoi hän yhä enemmän tuntea olevansa taitamaton ja kelvoton sille paikalle.


Kollegani! Ajuri JOKA omisti Uskon Jota,
EI SAA ellei Itse Ole Kokenut Tai kokeillut!


Kohtalokas sairaskäynti

Jo ensimmäisinä pappisvuosina Vöyrissä Tapahtui Hänelle käänteentekevä sairaskäynti. Lagusta tultiin hakemaan sairaan luo kun Hän juuri oli iloisissa seurapiirikesteissä seudun Muun säätyläisväen seurassa, missä Hän muitten pappien KANSSA pelasi, tanssi ja maisteli viinejä. Sairaskäynti tuli Siis mahdollisimman sopimattomaan Aikaan, niinpä .Hän päättikin vielä hetken viipyä iloisessa seurassa, koska tiesi matkan muodostuvan siksi pitkäksi, ettei hän ehtisi takaisin näihin juhliin. Lopulta han kuitenkin lähti, mutta vastahakoisella mielellä ja silminnähden harmissaan. Kyytimies, joka tuli häntä hakemaan, oli vanhempi mies, vakavan ja köyhän näköinen. Matkan aikana ,hän ryhtyi juttelemaan nuoren papin kanssa kertoen sairaan tilasta ja papin kysymykseen mikä Häntä vaivasi, mies kertoi, että sairas oli jo terveytensä päivinä tullut tuntemaan elämän ja omistanut Vapahtajan, mutta vaikean sairautensa ja sitaä seuranneen hourailun aikana tullut suuriin epäilyksiin ja alkanut uskoa olevansa kuitenkin kadotettu. Minä olen kyllä ​​yrittänyt neuvoa Häntä, mutta hän ei tahdo kuunnella minun lohdutustani. Ajattelin sen takia, että olisi viisainta jos te, herra maisteri, joka olette taitavampi, tahtoisitte neuvoa häntä, kuinka hän voi lähteä täältä, varmaan voitte osoittaa armahtajan tuolle kärsivälle sielulle.
Keskustelun jatkuessa nuori pappi huomasi ennen pitkää, että kyytimiehellä oliu tietoja, joita häneltä puuttui. Hän yritti olla jatkamatta keskustelua, mutta kyytimies kääntyi hänen puoleensa ja alkoi kysellä Mikä oli johtanut hänet herätykseen ja kuinka hän oli tullut uskoon. Hän sai vastauksen, ettei se suinkaan kuulunut häneen ja että pappi oli kyllä ​​suorittanut tutkintonsa ja havaittu kyllä ​​taitavaksi tähän tehtävään. Silloin vastasi kyytimies: "Anteeksi, Herra, tarkoitukseni: ei suinkaan ollut epäillä teitä; mutta yksinkertaisuudessani ,olen aina ajatellut, että kaikki ne, olevissa asioissa ovat tulleet pelastetuiksi, tulevat niin läheisiksi toisilleen ettei kuningaskaan loukkaantuisi, vaikka kerjäläinen kysyisi, kuka hänet päälle pelastanut. "
Kun hän saapuivat perille, oli sairas ehtinyt kuolla. Kun kyytimies selvitti kuolinvuoteen äärellä seisoneelle ne syyte, Miksi hän olivat viipyneet, sanoi tämä puoliääneen vilkaisten pappiin päin: "Kirottuja olkoot ne, olevissa asioissa Herran työn tekevät tyhjäksi". Kuin ukkosen satuttamana seisoi nuori pappi siinä, kunnes kyytimies tarttui häntä käteen ja sanoi: "Lähtekäämme". Kotimatkalla hän vastaanotti nöyrästi ja halukkaasti hengellistä opetusta, jota kyytimies hänelle antoi, ja osoitti hänelle yksinkertaisesti ja selvästi sen tien, joka johtaa elämään.
. Kuitenkin tämä koskevat kertomus Jonas Laguksen heräämisestä ja tapahtunut Vöyrillä Kaitsorin Kylässä. Kyytimies koskevat ollut hyvin originelli pappi- ja koulumies, filosofi ja luonnonystävä Mathias Achrén, joka oli kolmisenkymmentä vuotta Lagusta vanhempi ,mutta josta tuli hänelle erittäin hyvä ystävä.
Mitään huomattavaa herätysliikettä ei kuitenkaan Vöyrissä vielä voi huomata hänen aikanaan, näyttää siltä, että Lagus vasta vähitellen kehittyi siksi herättäjäpapiksi, joksi hän myöhemmin Ylivieskassa ollessaan osoittautui. Ilmeisesti han tuon käänteentekevän sairasmatkan Jälkeen alkoi yhä enemmän lukea Raamattua ja Lutherin, Andtin, Franaken, Spenerin, Rambachin teoksia.


JUMALASTA , EI VOI LUOPUA JOS EI OLE KOSKAAN TULLUT SISÄLLE JUMALAN VALTAKUNTAAN. EI ISÄN USKO RIITÄ PITÄÄ 
OLLA OMA KOKEMUS! JOPA KAKOLAN  VANKILASSA VANHAT VANGIT TIETÄÄ ,VAIN KOKEMUS AUTTAA KERTOMAAN NIIN ETTÄ,
NUORI VOISI HERÄTÄ, ETTEI HIIHTÄISI SAMOJA LATUJA. KYLLÄ PAPIT SEURAA VÄÄRIÄ VALINTOJAA KUIN HISTORIASSA ! EIKÄ HEILLÄ OLE MUUTA TIETÄ, EI OPPIMINEN TUO KRISTUKSEN SISÄISTÄ TUNTEMUSTA KOSKAAN. SE ON FAKTA! VAI KRISTUKSEN KOKEMINEN AUTTAA KUIN VANGIN KOKEMUS SIITÄ
MITEN ELÄMÄ LUISKAHTI VÄÄRILLE RAITEILLE ,
Miksi JUHLAPUKUJEN JA JUHLIEN MALJOJEN MENESTYKSEN,KULTTUURIRIENTOJEN, OOPPERAT JA RIENNOT AUTTAA UNOHTAMAAN TOSIASIAT MUTTA , APUA ETTE OSAA ANTAA.TEILLÄ EI OLE ANTAA MITÄÄN, JOSKUS EHKÄ MYÖTÄ ELÄTTE HETKEN JA RAVISTATTE KUIN SAASTAN, ETTEI MIELENNE VAIN PYSÄHTYISI , IKÄVIKSI LUONNEHTIEN ASIOITA. 


Näin on TÄNÄÄNKIN olen kahta piispaa RADIOSTA  KUULLUT, EHKÄPÄ. TOINEN Piispa entinen, toinen NYKYINEN uskooko kysyivät RAAMATTUUN ja Vastaus oli jotenkin näin, En Sillä tavalla Usko! Millä tavalla? Näin on keskellämme tänäänkin, pitää tulla herättäjiä! Luterilaisessa kirkossa koskevat vuonna 1999- 2010 Arkkipiispojen lausuma 
EDELLEEN VOIMASSA ! ettei KIRKKO siunaa Kuin Mies ja naispareja ja nyt
Arkkipiispa otti oman lähdön Ilman kaikkien suostumusta! En enempää sano,
kaikkien pitää uskoa Herran JEESUKSEN SANAT ja kun kutsu tulee seurata Kristusta eikä virkaansa. Katso itse, pitääkö ulkopuolelta kirkon huudella vai riittääkö kyytimiehenä olo   Jumalalle? on sattunut monenlaista!

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/F359F1ED9F897DD0C225770E0034026E/$FILE/PARISUHDE.pdf
Kirkon OMA JULKILAUSUMA KYLLÄ NÄIN SIELLÄ Ilmoitetaan
 
J onas Laguksesta Kalajokilaakson herätysjohtaja
Mutta samanaikaisesti Kuin Paavo Ruotsalaisen Nilsiässä joutui omassatunnossaan totisen, henkilökohtaisen parannuksenteon ja itsetilityksen paikalle, alkoi herätystä syntyä Kalajokilaaksossa Ylivieskan silloisen kappalaisen Jonas Laguksen ympärillä. Jos Paavo Ruotsalaisen oli lähtöisin Kansan syvistä riveistä oli Jonas Lagus täysin erilaisista oloista, Vanhan sivistyssuvun jäsen ja pappi siteet kuinka monennessa polvessa. Kulunut sadanvuoden taival päälle oli miltei kokonaan ehtinyt pyyhkäistä Kansan tietoisuudesta, Jonas Laguksesta henkilönä,.
Jonas Lagus oli syntynyt Kurikassa Tammikuun 21 päivänä v. 1798. Hänen isänsä oli kappalainen ja suku vanhaa pappissukua. Eräs Hänen esi-isistään Gregorius Martinpoika, joka oli Tammelan pappina 1500-luvulla, oli ottanut latinankielisen nimen Lepus, joka tarkottaa jänistä. Täman pojanpoika Yrjänä, Joka kirjottautui Turun akatemiaan v. 1643 vaihtoi Lepus-nimen samaa tarkoittavaan kreikankieliseen sanaan muodossa Lagus.
Jonas Laguksen äiti oli niinikään Vanhaa pappissukua, Forsmaneja. Jonas syntyi kuusilapsisessa perheessä ja kerrotaan, Että Han Jo lapsena osoittautui harvinaisen lahjakkaaksi. Hanen isänsä, joka oli harvinaisen oppinut mies, antoi tälle pojalleen erityisen mielellään opetusta, Koska se lankesi niin kiitolliseen maaperään. Niinpä kerrotaan, että Jonas Lagus  jov9-vuotiaana , luki haltioituneena Vergiliusta - alkukielellä! Isän koulussa hän oppi Sekä klassillista Että Uusia kieliä, erikoisesti Häntä kiinnostivat kaunokirjallisuus ja runous, ja Jo Aivan poikasena hän sepitteli itsekin Pieniä runoja. Jonas Lagus tuli 14-vuotiaana ylioppilaaksi Turkuun mikä lienee sinäkin aikana ollut verraten varhainen ikä.

1845 - 1857 Jonas Lagus           ?
KAPPALAISET 1650 - 1862 Pyhäjärven seurakunnassa!


SAVON Herättäjä PAAVO RUOTSALAISELLA HYVÄ VAIKUTUS
LAGUKSEEN! NÄIN PITÄÄ OLLA PITÄÄ TOISISTAMME Oppia SIUNATA TOISIAMME!

MINULLE SOITTI HYVÄ YSTÄVÄNI KARJALASTA ASUU NYKYISIN ESPOOSSA, MIES, JOKA ON KUIN EVANKELIUMEISSA MAINITTU POIKA JOLLA ON 5 LEIPÄÄ JA 2 KALAA JA JOKA ANTOI NE JEESUKSELLE.OLEN NÄHNYT ,TÄSSÄ RINNALLA KUINKA JEESUS VOI TEHDÄ IHMEITÄ VAIN HÄNTÄ SEURAAMALLA! HÄN SAI NYTKIN AIKAAN, KERTOI JONAS LAGUKSESTA KERTOI JO 5 KERTAA LUKENEE KIRJAN NO MINUA KIINNOSTI 5 KERTAA SAMA KIRJA MIKÄ SELLAINEN ON ? KIRJA ON VASTA TULOSSA JA HETI JO BLOGIA TEEN? JOS HALUAT KATSO TILAA EI OLE KALLIS !

Evankeliumin ääni
Kuvaus-:
Jonas Lagus (1798-1857) on suomalaisen Kristillisyyden Suuria nimiä ja myöhäisemmän herännäisyyden huomattavimpia johtohenkilöitä. Yhdessä Paavo Ruotsalaisen ja Niilo Kustaa Malmbergin KANSSA han muodostaa kolmikon, Jolla Ollut uraauurtava merkitys. Laguksen kuoleman Jälkeen julkaistut kirjeet Ovat Taman Teoksen pohjana. Kirjeet sisältävät sielunhoidollisia neuvoja ja ne Tulevat lähelle lukijaansa puhuen ikävöiville sieluille Sydämen välitöntä kieltä.

N-5 EUROA.

http://www.perussanoma.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=172

JONAS LAGUKSESTA http://www.sti.fi/luennot/files/jp981112.html

http://lib.kokkola.fi/wiirilinna/Jonas%20Lagus.htm




        Paavo Ruotsalainen
Paavo Ruotsalainen                                                             Lapinlahti.vaakuna.svg
  Lapinlahden NYKYINEN VAAKUNA Paavo Ruotsalaisen 
Odotan erään LAPINLAHDELTA oleva kotoisin oleva miehen pitävän tuntia tähän . Hän puhuu PAAVO RUOTSALAISESTA. Kertoi nuoruudessa ollessaan
lapinlahden kirkolla  olleen hengen toimintaa tämänkaltainen perintö vaikuttaa siis Lapinlahdella herätä siis vielä kerran tulesi lapinlahdella, Aamen Hallelujaa! Mies on uskossa ja vanhimpia eräässä seurakunnassa etelässä .En halua kerskuavain nöyryydellä totean, hän on kokenut kovia tiukkuus ja köyhyys ja koettelemukset , ei käänny katkeruudeksi vaan Jumala kääntää sen ennenkokemattomalla tavalla vielä polttoaineeksi herätykseen, odotamme sitä,tälläkin vanhemmistoveljellä on hyvä sana rukoilen hänen puolestaan Jumalan käyttää häntäkin varmasti ja hän itsekin yllättyy vielä kun Jumalan valmistaa ja vie edeltä valmistetuissa teoissa.


Paavo Ruotsalaisen SAVON Herättäjä

Omasta uskonahdistuksesta kerron Lapualla, koulukaverit pelkäsivät, että sekoan kun en ollut valmis lähtemään, juhlimaan juomaan , se on niin pinnallista  yms sillä Herran apua ja ymmärrystä etsin. Äla nuori siis pelkää kohdallesi tullutta ahdistusta sillä apu tulee herraltasi varmasti ja olet saava avun ja armon etsit ja kolkuta  - ja odotat jatkat kuin paavo !

Paavon tullessa murrosikään hänen henkinen ahdistuksensa oli ottanut uskollisen muodon. Hän tempautui 1796 Telppäs -nimisellä niityllä alkunsa saaneen kansanherätyksen piiriin. Se eikä sen johtoon noussut Juhana Lustig eivät kyenneet antamaan vastauksia Paavon ahdistukseen, joka Ihmisten mielestä sai hänet mielipuoliseksi. Hänet leimattiin kylähulluksi, ja häntä alettiin nimittää pilkkanimellä löyhkä
SEPPÄ SIELUNHOITAJA, AUTTOI PAAVON USKOON SIELUNHOITAJA ! Paavo Ruotsalaisen, ensimmäisen herännäisjohtajan käänteentekevät matkat Seppä Högmanin pajalle tapahtuivat vuosina 1799-1801
Vuonna 1799 Ruotsalainen Teki pitkän vaelluksen Jyväskylään seppä Jaakko Högmanin luokse. Tämän, Iijokilaaksosta kotoisin olleen parantajasuvun perillisen huhuttiin olevan Väkevä sielunhoitaja. Sepän pajassa Paavo Itse kertoi saaneensa Avun.
PAAVO Ruotsalaisen KARU ELÄMÄ! PETTU Leipä KOULU!

Perheen elämä Vuorisen torpassa ja sittemmin Riitan kotitalossa Koskenniemessä OLI Sangen ankaraa. Ruotsalainen kutsui näitä vuosia "petäjävapriikin korkeakouluksi". Leipää jouduttiin valmistamaan männyn nilakerroksesta valmistetusta "jauhosta". Ankarien elipolosuhteiden pakottamana Ruotsalainen koetti matkata Puolaan uudisasukkaaksi, mutta häneltä evättiin Passi Viipurissa.

Aholansaaresta tuli myös oman aikansa hoidollinen keskus. Oivallisen ihmistuntemuksen omaavan Ruotsalaisen luokse lähetettiin potilaita JoPa Kuopion lääkäreiden toimesta. Ketä hän eivät kyenneet auttamaan, Sille saattoi olla toivoa saaressa asuvasta hullusta talonpojasta

Siellä hän opetti ystävilleen ja oudommille kulkijoille elämänsä kovissa kohtaloissa oppimaansa "salattua viisautta", Niin Kuin Hän Itse "oppiaan" nimitti. 

PAAVO Ruotsalaisen neuvo meille tänään!(1807-1858) ja laajan sivistyksen omannut Pyhäjärven kappalainen Jonas Lagus (1798-1857). Näiden miesten kohtaaminen merkitsi Savon ja nk. Pohjanmaan pappisherätyksen yhtymistä. Tapahtuneen vaikutukset ulottuivat helsingin ylioppilaspiireihin asti.

MITÄ TELPPÄSNIITYLLÄ Tapahtui ?

Paavo OLI luonteeltaan vastakohtien mies: lapsellisen Nöyrä, pistävän karkea, leikkisän humoristinen, syvällisesti ajatteleva ja tunteva. Paavon toivomuksesta - erästä luonteenpiirrettään kuvaten - kasvaa Hanen haudallaan Nilsiän 
Paavo OLI luonteeltaan vastakohtien mies: lapsellisen Nöyrä, pistävän karkea, leikkisän humoristinen, syvällisesti ajatteleva ja tunteva. Paavon toivomuksesta - erästä luonteenpiirrettään kuvaten - kasvaa Hanen haudallaan Nilsiän vanhalla Hautausmaalla piikkinen Näre. 

Paavo Ruotsalaisen Hauta




TELPPÄS-niityn ihme


Telppäs-niityn ihme  on vuonna  1796  Savossa  sattunut Tapahtuma, Josta katsotaan  herännäisyyden  Eli  körttiläisyyden  saaneen alkunsa.
Telppäs-Niityllä silloisen  Iisalmen  pitäjän  Savojärven  kylässä, Lapinlahden kirkon lähellä, kesken heinänteon tuli ´voimakas tuulenpuuska ja niityllä olleet kahden talon, Asikkalan ja Heikkilän Ihmiset kokivat, että kuin suuri käsi olisi kaatanut heidät maahan. Väki piti tätä  Pyhän Hengen  ilmestymisenä. Tilanteessa ilmeni myös  kielilläpuhumista  ja  tätä näkyjen  näkemistä. Tämä sai aikaan paikalla olleissa voimakkaan hengellisen  herätyksen , joka levisi aluksi kyläläisten keskuuteen, sitten laajemmalle. Tapahtumaa pidetään Savon herännäisyyden alkuna. [1] [2]
LJ Niskanen kertoo muistokirjassaan muutamien Telppäs-Niityllä Alone olleiden Ihmisten saaneen kyvyn vaipua horrostilaan ja saarnata unissaan. Heistä tunnetuin oli Juhana Martiskainen , joka horrostilaan jouduttuaan oli tunnottomassa tilassa. Hän vaipui hartaustilaisuuksissa ja muulloinkin tainnoksiin ja alkoi saarnata.  Matthias Akianderin  "Historiska upplysningar om religiosa rörelserna i Suomessa" -kirjassa olevan Paavo Ruotsalaisen kertomuksen Mukaan Han nuhteli ja tuomitsi horrostilassa Ihmisiä,  ken olitotisesti Herran Edessä, ken petollisesti ja jaetulla sydämellä . Vanhanen horrostilassa pitämiään saarnoja pidettiin voimallisina ja  Raamattuun  perustuvina. [3] [2]
3. pappi 



NK-Malmberg.jpg

Henkilöhistoria [ muokkaa  |  muokkaa wikitekstiä ]

Niilo Kustaa Malmbergin vanhemmat olivat Herman Malmberg ja Liisa Greta Aejmelaeus . Herman Malmberg OLI pappi, Isonkyrön pitäjänapulainen. Han Kuoli 1809. Hanen äitinsä meni Uudelleen naimisiin Ylistaron seurakunnassa armovuoden saarnaajana toimineen Johan Simeliuksen KANSSA pari vuotta Myöhemmin. Niilo Kustaa Malmberg OLI naimisissa kahdesti: 1832-1851 Sofia Amanda Karolina Bergroth vuonna KANSSA ja 1853-1858 Helena Jaakontytär Huhtala n KANSSA. 1800-luvun Lopun ja 1900-luvun alun herännäisyyden Johtaja, Wilhelmi Malmivaara , on Hanen poikansa jälkimmäisestä avioliitosta.        

Valmistumisen jälkeen ,hän sai papinviran  Kalajoelta , missä tutustui pappi  Jonas Lagukseen , josta oli tuleva Malmbergin ohella herännäisyyden toinen kirkollinen johtohahmo. Merkittävä oli myös  Nivalaan  siirron Jälkeen helluntaina  1834  tapahtunut kohtaaminen Savon herätysliikkeen kärkimiehen  Paavo Ruotsalaisen  kanssa, jonka kanssa Malmberg ystävystyi. Ruotsalainen vaikutti Malmbergiin ja tämän uskonnäkemykseen syvästi.
 Herätysliike vaikutti Niilo Kustaa Malmbergin henkilökohtaisen hengellisen elämän syntymiseen.
     

Pietarissa VOIMAKASTA JULISTUSTA!

Teologian opintojensa lomassa Han Toimi  Pietarissa  kirkkoherran Saarna-apulaisena ja siellä Han tutustui Pastori  Martin Boosin johtamaan katoliseen herätysliikkeeseen. Hanen Voimakas julistuksensa herätti Venäjän luterilaisen kirkon Piispan  Zacharias Cygnaeuksen  huomion. Ensin Malmbergin Toimintaa rajoitettiin ja Myöhemmin hänet määrättiin poistumaan Pietarista 

vainon Merkkejä JOKA ENNAKOI TULEVIA KIRJANOPPINEEN KIRKON RAJOITUKSIA TÄLLEKIN MIEHELLÄ JOKA OLI TULEVA ILMI KALAJOEN KÄRÄJILLÄ.

Malmberg toimi pappina Nivalassa toukokuuhun  1838  saakka, jonka jälkeen hänet määrättiin Lapuan kappalaisen apulaiseksi. Hänen työnsä tuloksena syntyi Lapualla ja naapuripaikkakunnilla herätys, joka vaikutti voimakkaasti koko seutukunnan elämään

 Malmberg tuomittiin muiden herännäisliikkeen johtajien kanssa Kalajoen käräjillä 1838-1839 hartausseurojen pitämisestä. Rangaistuksena oli alkuvuodesta  1842  toteutunut  viraltapano  puoleksi vuodeksi. Tämän Jälkeen Malmberg siirtyi lyhyen  Uusikaarlepyyn  pestin Jälkeen Lapuan pitäjänapulaiseksi. Hän osti Lapualta  1848  Marielundin tilan.

LOPUKSI KERRON RADIOSTA KUUNTELEMAANI TARINAA SIITÄ KUN IHMINEN ON SURUTON KEVYTKENKÄINEN MUTTA, ETTÄ ON JOKU JOKA RUKOILEE,
 Rukoukset kaatuvat päälle. Newton JOHN OLI

hautakiven Teksti
Newton Kuoli joulukuussa 1807. Hanen hautakivessään lukee:  "John Newton, pappi, Kerran uskoton ja elostelija, Afrikkalaisten orjien Palvelija, Sai Herramme Jeesuksen Kristuksen rikkaasta Armosta varjeltua, uudistua, Sai anteeksi ja asetettiin saarnaamaan Sita uskoa, Jota Hän OLI pitkään yrittänyt tuhota."

 KEVYTKENKÄINEN JA SURUTON ÄITI RUKOILI JA MIEHESTÄ TULI MITÄ ? LUE LINKISTÄ MUTTA SE AMASING GRACE ON TULLUT JOHNNYLLE VASTA KUN ÄITIN RUKOUKSIIN VASTATTIIN ÄITI KUOLI ! POIKA OLI MERILLÄ ELVIS ON LAULANUT YMPÄRI MAILMAAN LAULETTU LAITAN LAULUN SITTEN TARINA.


Amazing Gracen kirjoitti suruton juoppo! hienoa, että törmäsin PASI TURUSEN BLOGIIN ENSIMMÄINEN KERTA  OLI MUUTAMA PÄIVÄ SITTEN KUN GOOGLASIN JONH NEWTON TULI PASI SITÄ KAUTTA HIENOA ! PITÄÄ TUTUSTUA ,TUTUSTU SINÄKIN RADIOSTA TUNNEN HÄNTÄ !


Pasin BLOGI LUE SURUTTOMAN JUOPON JOHN NEWTONIN ELÄMÄN TARINA, NÄE ÄIDIN RUKOUS ORJALAIVOJEN MAILMA JA MITÄ TAPAHTUU KUN VÄKEVÄMPI TULI MIEHEEN ´´!http://uskonpuolesta.blogspot.fi/2011/04/john-newton-ihmiskauppiaasta-kristuksen.html



SUOSITTELEN/RECOMMEND!

THIS IS BLOGI I JUST FOUND HERE IN FINLANDhttp://uskonpuolesta.blogspot.fi/
HE FIGHTS  LIKE PAUL !http://www.uskonpuolesta.fi/default.htm
REALLY MUCH BETTER QUALITY EVERY
NATIONS.ABORT ?/NAZI ?/SCIENCE?/FAITH !
PERSECUTION/MIRACLE ! start google and then

WITH JOY, PRESENTED ILOLLA ESITTELEN ! SUOMI KATSO !

VAINOT, TIEDE,USKO, aloita google ja osoite ! IHMEITÄ,TEOLOGIA,KYSYMYS?

Amazing Grace: John 6,5minuuttia Newtonhttps://www.youtube.com/watch?v=738-231XkkQ



Amazing Grace: Tarina laulusta ( englanti )


Nykyajan orjuutettuja!http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181634-laillisesti-ryostetyt-osa-ii-syyttomana-valtion-hirsipuussa



VIELÄ KUULUU KAUAS PYHÄJÄRVEN KELLOT ! TOIVON, ETTEI TÄMÄ OLE PROFETIA! 

Kirkko Bell Soiton https://www.youtube.com/watch?v=k2MoQb0RDMk


N iin vaatimattomasti ja Ilman kummempia suunnitelmia sai alkunsa kellokokoelma, JOKA on Ainutlaatuinen KOKO maailmassa.  
Ensimmäiseen ja ainoaksi tarkoitettuun kelloon kaiverrutettiin Teksti: Säilytä luonto Kauniina. 1973.

V aski on ikivanha suomalainen sana ja tarkoittaa Pronssia ja messinkiä. Kirkon vasket kumajavat.  
Vaski on tarkoittanut MYÖS yleensä metallia Tai Malmia, järvimalmia. Läheinen Lampi nimeltään Vaskilampi.

http://www.vaskikello.fi/esittely

Milloin soitettiin kelloja? KUN Vaara uhkasi .Onko sattumaa ? , että paikalle on hommattu, paljon kirkon kelloja. ympäri eurooppaa, olen soittanut kelloja hienot soundit , entä "JOS"? Tietääkö Jumala jälleen "enemmän"! YDINVOIMAN HIRVEYS !!!! soitan KELLOJA  paikan PÄÄLLÄ SOITETTU ! VAARA !!!Miksi paikalla jonne rakennetaan ydinvoimaa on kirkonkelloja valtavat määrät ? Kuin Jumalallinen varoitus ! Tähän pitäjään haudattiin myös Jonas Lagus !





Milloin soitettiin kelloja? Kun vaara uhkasi ,onko sattumaa, että paikalla on paljon kirkon kelloja ympäri Eurooppaa, Olen soittanut paikalla kelloja , paitsi jos? TIESIKÖ?  Jumala tietää kyllä ! jälleen enemmän , YDINVOIMAN HIRVEYS !!! KELLOJA ON SOITETTU VAARA!
http://henrysumuvuori.blogspot.fi/2014/11/sokea-reettakin-nakee-ww3-tulee-hei.html!  ww3 jälkeen, SHOKKIJUTTUA YDINVOIMASTA!

Kirkonkellojen soitto  on joukkoviestintää, Jolla pitkät Perinteet ja oma ... Ihmisiä jumalanpalveluksiin, mutta MYÖS varoittaa  Vaaran uhatessa .


 Kirkonkellot soivat natsismia Vastaan 















  1. Talvivaaran korjattava pilaantuneet vesistöt - Savon Sanoma

    www.savonsanomat.fi/savo/kainuun-ely-keskus...talvi vaaraa ... / 1739284

    20.12.2013 -  Talvivaaran  kaivoksen altaat näyttivät tältä Kainuun ... Elyn lakimiehen Heli Peuraniemen Mukaan Paatos Annetaan Silla uhalla , Että ... Lapinlahdella harkitaan kirkonkellojen soittoa Aina puoliltapäivin 12.02.2014 17:09. 













  1. Suomalainen kirkonkello ja Senin monenlaiset juuret ...

    www.academia.edu/.../Suomalainen_ kirkonkello _ja_sen_monenlaiset_ju ...

    Kellonsoiton  historioitsija varhaisimmat Vaiheet Ovat Melkein unohtuneet. Kirkonkellolla päälle ..... Sita sai käyttää turhaan todellisen Vaaran uhatessa . / Salmisen ( ?
  2.  ESIMERKKI KUINKA TIETO Halutaan PIMITTÄÄ VAIN AKATEEMISIIN PIIREIHIN !   KAIKENKALTAISILLA TAVOILLA SIDOTAAN IHMISIÄ TYÖPAIKKOIHIN EI USKALLETA PUHUA AJATELLA ITSE PUHUPA TÄSTÄ APINA JUTUSTA YLIOPISTOMIES SITÄ TÄYTYY OLLA KILTTI EVOLUTIONISTI! VOI MITÄ PELLEILYÄ ONKAAN NÄMÄ YLI.....LUKEMISTA VOI ARVOSTAA SUUN TUKKIMISTA EI !
  3. EN VOISI LÄHTEÄ MONIIN JA IHMETTELEN
  4. KUUKAUSITTAIN KÄY AIVAN ERI MAISTA BLOGISSANI NYT ON VAIN 10 MAATA ! TÄMÄ HETKI VÄLILLÄ AIVAN IHMEELLISIÄ ON KIINA, ETELÄ-KOREA UKRAINA ,SINGAPORE ,RANSKA, ESPANJA  MONIA MAITA ! ON KUUKAUDEN ALKU JOTEN VAIN MUUTAMAN PÄIVÄ SALDO SE INNOSTAA ! EVANKELIUMILLA ON KIIRE !

  5. Sivun katselut maittain

    Kaavio maista, joissa blogia luetaan eniten
KohdeSivun katselut
Suomi
154
Yhdysvallat
29
Saksa
5
Viro
5
Singapore
4
Puola
3
Arabiemiirikunnat
2
Brasilia
2
Irlanti
2
Kanada
1
Suomi
715
Yhdysvallat
154
Ranska
29
Puola
16
Singapore
13
Saksa
8
Venäjä
7
Viro
5
Ruotsi
5
Ukraina
3
KohdeSivun katselut
Suomi
5632
Yhdysvallat
2166
Ukraina
235
Saksa
170
Puola
148
Venäjä
120
Ranska
96
Australia
64
Serbia
59
Malesia
57

TÄNNE 7.12. YÖLLÄ HERÄÄN 8.12.2014 NÄEN UNTA OLINKO TYÖPAIKALLA? MUTTA TULI NIINKUIN TV TAULULLE UUTINEN ENSIN PIENI ! SITTEN TULI TOINEN JA KUN LUIN SEN VÄLITTÖMÄSTI KUIN PYYHKÄISTIIN SE MITÄ SIINÄ OLI POIS MIELESTÄNI ETTEN UUTISTA KERTOA VOISI ,MUTTA AJATUS OLI KIRKAS SIITÄ UUTISESTA.
HEI IHMISET TAJUATTEKO MITÄ UUTINEN OLI ?
TUO UUTINEN MEINAA KÄYTÄNNÖSSÄ VALLANKAAPPAUSTA ?
TÄLLAINEN UNI ANNETTIIN

  huomatkaa että poikkeuslaki on uudistettu 2012, HUOMATKAA ETTÄ JUMALA ON PUHUNUT MYÖS PIMEYDESTÄ AIEMMIN ! KUN ASTEROIDI TAI MUU TULEE NE MYÖS VOI AIHEUTTAA ENNENKOKEMATTOMIA TILANTEITA ! MAILMANLAAJUISESTI !

TALOUS YMS VOIMME OLLA POIKKEUSTILANTEESSA PIAN !


 





ylläolevat linkit ovat etsitty internetistä, En ole vastuussa niiden sisällöstä !